top of page

Hz.Muhammed'in Katıldığı Savaşlar

Resulullah (sav) buyurdular ki: “Müslümanlardan iki grup aralarında savaşmadıkça kıyamet kopmaz. Bunlar aralarında büyük bir savaş yaparlar, fakat davaları birdir.” Ebu Hureyre – Kütübü sitte hadis no : 5021

İslam Peygamberi Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca, barışçı yönü, güvenilir kişiliği ve karakteri ile ön plana çıkmıştır. Ancak peygamberliğini ilan ettikten sonra kendine inanalarla birlikte çoğu zaman çatışmalardan kaçmışsada bazı savaşların içinde bulunmuştur. Hz.Muhammed(sas), savaşı her zaman en son çare olarak görmüş ve İslamiyeti yaymak için Allah yolunda Gaza etmiştir. Bazı zamanlarda ise kendilerine saldıran, müşriklere karşı kendilerini savunmuşlardır. Hz.Muhammed(sas) yaşamı boyunca savaşları en son çare olarak söylemiş barışı hedeflemiştir. Bizde sizler için Hz.Muhammed(sas) katıldığı savaşları derledik. 

   Hz.Muhammed(sas) ömrü boyunca 9 savaşa katılmıştır. Bu savaşları kısa kısa incelemeye başlayalım

SAVAŞLAR

Bedir Savaşı

Müslümanlar hicretten sonra Mekke'de bıraktıkları malların karşılığını almak için, Mekke'lilerin bir ticaret kervanını ele geçirdiler. Hicretin 2. senesinde meydana gelen bu savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. Kendinden sayıca fazla bir orduyu yenmeyi başaran müslümanların kendilerine olan güvenleri arttı. Müslümanlar bu zaferle ilk askeri başarılarına imza attılar ve Şam Ticaret yolu ellerine geçti.

Bedir savaşı Medineli Müslümanlarla Mekkeliler arasında yapılan ilk savaştır.


624 yılında Bedir Kuyusu çevresinde yapılmıştır.


Savaş Müslümanlar’ın zaferi ile sonuçlandı.


Savaş sonunda, diğer İslam Devletleri içinde örnek oluşturacak ganimet paylaşma geleneği başladı.


Savaşta ele geçirilen Mekkeli esirler, Müslümanlar’a okuma yazma öğretme koşuluyla serbest bırakıldı.


Bedir Zaferi ile birlikte bedir Kuyuları ve Şam ticaret yolu Müslümanlar’ın eline geçti.
 

Uhud Savaşı


   Bedir savaşında mağlup olan Mekke'liler intikam ve itibar için Müslümanlara saldırdılar. Medine şehrine doğru hareket eden yaklaşık 3.500 kişilik Mekkelilerin ordusu ile 1000 kişilik Müslüman ordusu Uhud dağı eteklerinde karşı karşıya gelmiştir. Müslümanlar savaşa üstün başlamış ve Mekkeliler savaşın ortasında kaçmaya başlamıştır.Peygamber'in tüm uyarılarına rağmen bulundukları tepeyi savaş kazanıldı zannedip terk eden okçu birliği, Halid bin Velid'in keskin manevrası nedeniyle bozguna uğramıştır ve savaş Müslümanlarım mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. Bu hadise Okçular Tepesi olarak adlandırılır ve Peygamber sözünü dinlemenin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Savaşı kazanan Mekkeliler ise istediği sonucu elde edememiştir.

Bedir Savaşı’nın Müslümanlar’ın zaferi ile bitmesi üzerine Ebu Süfyan komutasındaki Mekkeliler, Bedir Savaşı’nın intikamını almak amacıyla 625 yılında Medine üzerine yürüdü.

700 kişiden olaşan İslam ordusu da Uhud Dağı’nın olduğu yere geldi ve bu dağın eteklerine okçular yerleştirip savaşa başlandı.

Savaşı tam Müslümanlar kazanmak üzereyken, okçuların yerlerini terketmeleri ile savaşın kaderi Müslümanlar’ın aleyhine değişti ve islam ordusu ilk yenilgisini almış oldu.

UYARI : Bu savaşın sonucu İslamiyet’in yayılmasına engel olmadı. Müslümanlar Uhud Savaşı’nda yenilmesine rağmen İslamiyet yayılmasını devam ettirmişti. Hz. Muhammed, Mekke ve Medine arasında yaşayan kabilelerle iyi geçinerek Mekke’yi siyasi açıdan yalnız bırakma politikası izlemiştir.

 

Hendek Savaşı

Uhud savaşı sonrası Müslümanlar Medine şehrinden yahudileri çıkartmıştır. Bu nednle yahudiler sürekli mekkelileri kışkırtarak Müslümanlar ile savaştırmak ve Müslümanları zayıflatmak istiyorlardı. 10.000 asker ile Medine'yi kuşatmaya gelen Mekke'lilere karşı 3.000 Müslüman Medine şehrini savundu. Savaş adını şehrin etrafına kazılan hendeklerden almıştır. Şehir etrafına hendek kazma fikri İranlı bir Müslüman olan  Salm an-ı Farisi tarafından söylenmiştir. Müslümanların zaferi ile sonuçlanan bu muharebeden sonra Mekkeliler birdaha saldırıya geçmemiş hem savunma pozisyonunda kalmıştır. Müslümanlar ise saldırıya geçmiştir. Medine civarındaki birçok Arap kabilesi Müslüman olmuştur.

Mekkeliler Uhud galibiyeti ile istedikleri sonuca ulaşamamış, İslamiyet’in hızla yayılmasını önleyememişlerdi.

İslamiyet’i tamamen yok etmek isteyen Mekkeliler, Ebu Süfyan komutasında yeni bir orduyla, 627 yılında Medine üzerine yürüdüler.

İran’lı Salman-ı Farisi’nin önerisi üzerine şehrin etrafına hendek kazıldı.

Mekkeliler alışık olmadıkları bu savunma tekniği karşısında geri dönmek zorunda kaldılar.

Hendek Savaşı Mekkeliler’in, Müslümanlar üzerine son saldırısı oldu. Bu savaştan sonra Müslümanlar saldırı gücü elde ederken Mekkeli müşrikler savunmaya çekildiler.

 

Hayber Savaşı

Heyber de yahudiler yaşıyordu ve Müslümanlarına aleyhine bir çok şey yapıyorlardı. Yahudiler'in kışkırtmalarından rahatsız olan Müslümanlar Heyber kalesinin fethine karar verdiler ve Heyber'i Yahudi'lerden almayı başardılar. Böylelikle Müslümanlar Şam ticaret yolunun da gücenliğini sağladılar.

Mute Savaşı

 Hz.Muhammed yabancı devletlere elçi gönderme kararı almıştır. Busra valisi kendine gönderilen elçiyi öldürmesi üzerine Bizans ile Müslümanlar arasında savaş çıkmıştır. Kendinden çok kalabalık olan Bizans ordusuna karşı Müslümanlar sonuç alamamıştır. Savaşta tarafların güçlerinin ne kadar olduğu tam olarak bilinmemektedir

bottom of page